Aika ilmoitetaan myöhemmin | Villa Vinkkeli

Kalevalanpäivän konsertti

Runonlaulaja ja perinteentutkija Katja Bloigu, FM tutustuttaa kalevalaisen runonlaulun perinteeseen ja syvempään merkitykseen laulukonsertissa Villa Vinkkelissä
Rekisteröityminen on suljettu

Paikka & aika

Aika ilmoitetaan myöhemmin
Villa Vinkkeli, Vuopajantie 15, 96400 Rovaniemi, Finland

Tietoja tapahtumasta

”Nouse luontoni lovesta, syntyni syvästä maasta”

Runonlaulaja ja perinteentutkija Katja Bloigu, FM tutustuttaa kalevalaisen runonlaulun perinteeseen ja syvempään merkitykseen laulukonsertissa Villa Vinkkelissä Kalevalanpäivänä 28.2. Kalevalainen runous on ollut aina laulettua runoutta. Se sisältää eeppisen, eli kertovan runouden lisäksi käyttörunouden, kuten loitsut ja itkuvirret. Myyttinen sankarirunous on ollut miesten laulamaa perinnettä ja näistä runoista Elias Lönnrot keräsi ja kokosi Kalevalan. Naisten laulamaa perinnettä on ollut lyyrinen runous. Näistä runoista on koottu Kanteletar.

Sekä Kanteletar että Kalevala ovat pieni valikoitu otos runoutta, olemassa oleva runoaineisto on valtava ja muusikot ja taiteilijat ovat ammentaneet ja ammentavat kalevalaisesta kulttuurista loputtomasti uutta musiikkia ja taidetta. Kalevalaiseen runomittaan sopivia sävelmiä tunnetaan kymmeniä ja jokainen voi niitä säveltää lisää.  Suomalaisen melankolisen iskelmäkulttuurin juuret ovat kalevalaisessa runonlaulussa. Sieltä nousee myös vahva, tunteellisen laulamisen perinteemme.

Konsertissa keskitytään lyyriseen runouteen, joka on ollut merkittävä omien tunteiden ilmaisukanava naisille. Runoissa kuuluvat vahvasti kaikki naisen elämänvaiheet, nuoruuden ja rakkauden riemu, sekä naidun naisen raskas osa ja työntäyteinen elämä, vastuu lapsista ja yhteisöstä. Agraariyhteiskunnassa ihmiset tiesivät olevansa osa luontoa ja monissa runoissa tunteiden metaforina ovat luonto ja linnut. Mikä kuvaisikaan osuvammin melankolista tunnetilaa kuin; ”Alahall`on allin mieli.” Laulu on ollut merkittävä terapiamuoto naisen elämässä.

Bloigu on runonlaulajien sukua. Hänen karjalainen isoäitinsä, eli ”mammansa” oli ns. maksettu itkijä häissä ja hautajaisissa. Itkijä oli ammatti, kollektiivinen surija. Laululla on autettu yhteisön jäseniä siirtymissä, häissä, kuoleman hetkellä ja sotaan lähtiessä. Kalevalaisella runonlaululla on edelleen terapeuttinen aspekti kuulijalleen. Laulumuoto on vahva ja hyvin alkukantainen ja se koskettaa kuulijaa usein tasolla, mitä ei pysty selittämään.

Liput 11€, voit ilmoittautua ja maksaa ennakkoon alla.

Lisätietoja kuva@kaisasiren.fi

Tickets
Hinta
Määrä
SUMMA
  • Lippu
    €11
    €11
    0
    €0
Yhteensä€0

Jaa tämä tapahtuma

Villa Vinkkeli

Taidegalleria

Vuopajantie 15, 96400 Rovaniemi

email: kuva(at)kaisasiren.fi

puh: +358-40-7769706

© 2021 Kaisa Sirén