top of page
Valokuvauksen perusteet jatkokurssi Villa Vinkkelissä
23.2-20.4.2022

Talven aikana Villa Vinkkelissä pidettiin kuvauskurssi johon osallistui 8 opiskelijaa. Se oli syväsukellus valokuvaukseen vähän perusteita pidemmälle! Kävimme kurssilla läpi valokuvauksen tärkeitä peruspilareja; syvyysterävyyttä, kuvan sommittelua, liikkeen vangitsemista ja erilaisia valo-olosuhteita.

​Kurssin pituus oli viisi tapaamiskertaa ja niiden aikana kävimme läpi teoriaa, pohjustamme kuvaustehtäviä ja katsoimme osallistujien kuvia eri tehtävien pohjalta. Yhteinen kuvien arviointi oli luonteva ja erittäin hedelmällinen tapa oppia kuvauksesta. Jokaisen tapaamiskerran päätteeksi annettiin kuvaustehtävä jonka osallistuja suorittivat vapaa-ajallaan tapaamisten välissä.

Kurssin harjoitustehtävät olivat:

 

1. Suljinaikaan perustuva tehtävä:

Harjoituksessa tuli kuvata sama liikkuva kohde kahdella eri suljinajalla, pitkällä ja lyhyellä siten, että liike näkyy ja liike on pysäytetty kuvassa.

Harjoituksen toisessa osassa tuli kuvata sama liikkuva kohde pitkällä suljinajalla siten, että seuraat kameralla kohteen liikettä (panorointi). Suljinajan pituus riippuu kohteen vauhdista. (Vaatii testausta ja hakemista että oikea aika löytyy) Pyri luomaan kuva, jossa kohde on terävä mutta taustassa näkyy liikkeen tuntu.

2. Aukkoon ja tarkennukseen perustuva tehtävä

Harjoituksessa tuli kuvata joku sama kohde eri objektiivien polttoväleillä tai saman zoom objektiivin eri polttoväleillä. Esimerkiksi laajin pää ja teleobjektiivipää. Jokaisella polttovälillä tuli ottaa kaksi kuvaa samasta kohteesta, toinen isolla ja toinen pienellä aukolla.
Harjoituksen toisessa osassa tuli kuvata joku toinen kohde isolla aukoilla tarkentaen kuvan eri kohtiin, ja tutkia miten tunnelma kuvassa muuttuu.
3. Valo
Harjoituksessa tuli kuvata vähintään kolme kohdetta joista löytyvät ainakin jotkut näistä valoista:
  • Myötävalo
  • Vastavalo
  • Sivuvalo
  • Pistemäinen valo
  • Korkovalo
  • Siluetti
4. Ratkaiseva hetki

Harjoituksessa tuli ottaa kolme erilaista kuvaa joissa kaikissa näkyy, ratkaiseva hetki. Suljinta on painettu sillä ainoalla hetkellä, joka tekee kuvasta mielenkiintoisen.

5. Tarinankerronta

Viimeisellä tapaamiskerralla katselimme erilaisia esimerkkejä miten valokuvan avulla voi kertoa tarinoita ja koostaa tarinallisia kuvasarjoja. Osallistujat saivat mukaan runoja ja sanoja, joita voivat kesän aikana halutessaan visualisoida.

Kurssi oli antoisa ja syksylle toivottiin jatkoa! Tervetuloa taas syksyllä Villa Vinkkeliin erilaisten kurssien ja tapahtumien pariin.