top of page

Menneet näyttelyt

juliste_2023_pieni.jpg
Konstrundan ja Rovaniemi-viikko 2023

2. - 10.9.2023

Villa Vinkkelissä oli avoimet ovet ja talo täynnä taiteilijoita 2. - 10.9.2023.

Paikalla olleet taiteilijat:

Päivi Lundvall ja Mirja Nuutinen, Sari Ravelin, Sari Vaari, Marja-Leena Ervast, Kikka Yli‐Penttilä, Mari Riikonen, Laura Haapamäki, Kaisa Sirén ja Reetta-Kaisa Parviainen

Katso lisätietoa täältä.

Päivi Lundvall & Mirja Nuutinen: Visuaalinen vuoropuhelu

25.4 - 14.5.2023

Ystävysten välinen visuaalinen vuoropuhelu, joka etenee sarjakuvamaisena näyttelynä Instagramissa ja fyysisinä näyttelyinä.

Päivi kuvaa luonnon tunnelmia luovasti ja ekspressiivisellä otteella. Mirja yhdistää kollaaseiksi maalauksensa, piirroksensa ja valokuvansa. Toisensa he haastavat visuaaliseen vuoropuheluun lähes päivittäin.

Instagram

Katso lisätietoa täältä.

Vuodenjaaikojenvaihtuessa_korjattujuliste_RGB-min.png
Vuoden ja aikojen vaihtuessa
Liisa Halonen-Laiti, Kati Kanto, Tytti Muurinen, Tuomo Tiensuu ja Sisko Ylimartimo

7. - 26.3.2023

Näyttely kertoo halusta varjella kaikkea olevaista, joka meitä ympäröi. Sen päähenkilöinä ovat eläimet ja kasvit, kivet ja kalliot, hiljaiset metsät, meret, järvet, korvet ja suot, tunturit, vuorokauden kulku ja tähtien kierrot – ja vuodenaikojen vaihtelu. Näyttely herättää meitä ymmärtämään luonnon, mutta samalla myös ihmiskunnan ja koko elämän kallisarvoisuutta, sen haurautta, mutta samalla myös oikeanlaista vahvuutta, jota tarvitsemme tänä päivänä enemmän kuin koskaan.

 

Jos puut olisivat kirjoitustaitoisia, / ne kirjoittaisivat pergamentille. / Ne kuorisivat meidät ja selkänahasta / ne tekisivät parasta pergamenttia. // Ne kirjoittaisivat sille, kirjoitusta, puitten kirjoitusta, ylevää, / että ihmisparkoja tulisi suojella / ja että ne voivat nyt hyvin.

(Paavo Haavikko)

Katso lisätietoa täältä.

Valokuvanäyttely
Matti Saanio: Pohjoinen arki ja elämäntapa

15.11. - 4.12.2022

​​

Matti Saanio (1925 - 2006) on tunnettu Lapin ihmisten ja elämän kuvaajana. Alunperin Turusta kotoisin oleva Saanio muutti vaimonsa, tekstiilitaiteilija Elsa Montell-Saanion kotikylään Oikaraisiin vuonna 1950 ja alkoi taltioimaan pohjoisen elämänmenoa.

Saanio oli yksi suomalaisen kuvajournalismin kulta-ajan merkittävistä valokuvaajista. Suuri yleisö ei häntä tunne, ei ainakaan enää. 1960-luvulla hänen kuviaan katsottiin tarkasti ainakin 110 000 suomalaiskodissa, sillä niitä julkaistiin paljon Suomen Kuvalehdessä.

 

Näyttelyn kuvat muistuttavat meitä Lapin lähihistoriasta. Saanio kuvasi paljon mm. tukinuittoa, sodanjälkeistä jälleenrakennusta, asutustilallisia ja soiden kuivaamista, sekä tavallisten Lapin ihmisten arkista elämää.

Näyttelyn teokset tullaan koostamaan Suomen kulttuurirahaston, Lapin rahaston kokoelmasta sekä Lapin Safarit OY:n kokoelmasta.

​​

Katso lisätietoa täältä.

Kuvataideyhdistys Maahiset:
Valkoisesta mustaan

3. - 23.10.2022

 

Kuvataideyhdistys Maahisten ryhmänäyttely.​

 

Maahiset ovat monissa näyttelyissään iloitelleet väreillä. Nyt iltojen pimetessä ja kaamoskautta odotellessaan Maahiset rauhoittuvat mustan ja valkoisen äärelle. Näkymä ei ole kuitenkaan pelkästään mustavalkoinen, vaan välistä löytyy monia kiehtovia harmaan sävyjä.

 

Näyttelyn taiteilijat:

Anne Nuutinen, Helena Nissinen, Helvi Kuoksa, Martta Lammassaari, Natalia Tsyrtsaki, Terttu Nissinen, Pertti Huhtala, Sari Ravelin, Seija Satokangas, Sinikka Lehtelä, Taru Back, Tommi Kangas, Jouni Tuuliainen, Eino Haarala, Mari Riikonen

Katso lisätietoa täältä.

juliste_artilo_pieni.jpg

Taideryhmä ArtILO: Moninaista
26.4.-15.5.2022

Taideryhmä ArtILO on pitkät perinteet omaava rovaniemeläisten kuvataideharrastajien ryhmä. Vuosien saatossa ArtILO on pitänyt useita näyttelyitä ja nyt avautuva Moninaista on jo ryhmän 13. iso ryhmänäyttely.

Moninaista-näyttelyssä yhteisenä teemana on elämää ajassa, sen moninaisuus, mielikuvamatkat, tunnelmat, värit, valot ja varjot, joita kukin jäsen kuvaa valitsemallaan tekniikalla. Omintakeisuuden sallivuus on ollut tekemisessä perusajatus. Yhdentoista taiteilijan teoksissa on laaja tekniikoiden kirjo ja mukana on ainakin akryylimaalauksia, piirroksia, kollaaseja, puutöitä, pastellimaalauksia ja sekatekniikalla toteutettuja töitä. Valtaosa teoksista on uusia ja varta vasten tähän näyttelyyn toteutettuja.

 

Näyttelyssä mukana olevat ArtILOn taiteilijat ovat: Ritva Heiskanen, Kristiina Hoikka, Ulla Hoikka, Eija-Riitta Hänninen, Maritta Jänkälä, Airi Kangas, Ritva Kuusisto, Merja Kuusisto, Martta Niemi, Eila Puhakka ja Raija Vanhamaa.

 

Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Elina Hurtig.

Katso lisätietoa täältä.

juliste-Roi_oikea_aika_pieni.jpg

Pirjo Jaukkuri & Juhani Syväoja:

Sadunhohtoisin siivin
8. - 27.3.2022

Valokuvanäyttelyn kuvat kertovat eläin- ja maisemakuvin siitä kaikkein kauneimmasta, joka ympäröivässä tavanomaiseksikin uskotussa luonnossa on läsnä ainakin hetkittäin. Kuvat eivät ole syntyneet ohikulkumatkoilla kuvauskohteita etsien, vaan tutustumalla pitkään tuttuihin kuvauspaikkoihin ja odottamalla oikeaa hetkeä. Joskus tilanne on voinut olla nopea ja yllättäväkin, mutta silloinkin kuva on kuvattu samojen esteettisten arvojen perusteella. Pirjo Jaukkuria ja Juhani Syväojaa yhdistää herkkyys tunnistaa ja löytää se hetki, jolloin eläin tai maisema näyttäytyy melkein sadunhohtoisena. Pirjo löytää kuviinsa puhuttelevan herkkyyden yksittäisestä linnusta, kasvista tai muusta kohteesta rajatussa ympäristössään, Juhani useimmiten laajemmasta maisemasta. Molemmille on ominaista esittää kuvaamansa kohteet jopa korostetun kauniina.

Katso lisätietoa täältä.

juliste_hautala_pieni.jpg

Hannu Hautala: Metsän Poika

1.2-20.2.2022

Hannu Hautala on Suomen legendaarisin luontokuvaaja. Villa Vinkkelissä oli mahtava mahdollisuus nähdä Hautalan luontokuvia kuuden vuosikymmenen ajalta.

​Hannu Hautala on luonnonsuojelija, kirjailija ja maamme luontokuvauksen todellinen grand old man. Metsän Poika-näyttely on läpileikkaus Hannu Hautalan elämäntyöstä kuudelta eri vuosikymmeneltä. Se kertoo vahvan tarinan suomalaisesta luonnosta, mutta myös yhden ihmisen intohimosta luontokuvaukseen.

 

Näyttelyn yhteistyökumppanina oli Hannu Hautalan säätiö.

Katso lisätietoa täältä.

thierry_juliste_korjattu.jpg

Thierry Chevillard: Rhythm of Wilderness

16.11 - 5.12.2021

Thierry Chevillard syntyi Ranskassa 1967 ja muutti Suomeen 2014. Rakastuttuaan arktiseen luontoon hän opiskeli eräoppaaksi.

 

"Eräopas-ammattini ja valokuvauksen lisäksi haluan kiinnittää ihmisten huomion planeettamme tilaan ja luonnon monimuotoisuuden rajuun vähenemiseen. Voimme suojella vain asioita, joita ymmärrämme ja joista pidämme. Jos ihmiset jotka pitävät kuvistani kunnioittavat luontoa enemmän ja tekevät jotain sen säästämiseksi, olen onnistunut tavoitteessani.

 

 

Tämä näyttely on minulle mahdollisuus näyttää lempikuvani niiden tuhansien joukosta, joita olen ottanut. Haluan niitä esille, niiden ei ole tarkoitus vain lojua tietokoneeni kiintolevyllä. Haluan mahdollisimman monen ihmisen näkevän ja kokevan ne."

Katso lisätietoa täältä.

jäkäläpåå 3.jpg

Marja ja Lasse Tuominen: Susia ja Sattumia

4.10.2021 - 24.10.2021

Marja Tuominen on tehnyt susiaiheiset työnsä öljyväreillä, vesiväreillä ja kollaaseina. Lasse Tuomisen minimaalisesti editoidut valokuvat ovat enimmäkseen lähikuvia luonnosta, mutta mukana on myös maisemia.

​​

 

Katso lisätietoa täältä.

Rovaniemi-Viikko 2021

6.-12.9.2021

Villa Vinkkelissä oli tänäkin vuonna Rovaniemi-viikolla avoimet ovet, monia taiteilijoita työskentelemässä  ja taidemyyjäiset. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin kaikkien osallistuvien taiteilijoiden ryhmänäyttely.

Rovaniemi-viikon taiteilijat;

Anniina Iivonen, Laura Haapamäki, Kati Kanto, Essi Korva, Tytti Muurinen,​Niina Oinas, Heidi Rannisto-Jolma, Eila Salmi, Minna Scheinin, Kaisa Sirén, Eila Puhakka ja Elsa Häkkinen

​​

Konstrundan 2021

4.-5.9.2021

Konstrundan on tapahtuma jossa erilaiset taiteen ja käsityön ammattilaiset ympäri Suomen avaavat ovensa yleisölle. Villa Vinkkelissä oli 4. - 5.9 näyttely ja taiteilijoita työskentelemässä.

 

Konstrundan taiteilijat;

Kati Kanto, Essi Korva, Niina Oinas, Mari Riikonen, Minna Scheinin, ​

Kaisa Sirén ja Eila Puhakka.

 

valoajuliste.jpg

Kuvataideyhdistys Maahiset: Valoa

13.4. - 25.4.2021

Kaamoksen hiljalleen väistyessä uteliaat valonsäteet etsiytyvät kutittelemaan Maahisten poskia. Värit alkavat taas hehkua, ja luomisvimma käynnistyy jälleen. Maahisten Villa Vinkkeliin tuomassa näyttelyssä on esillä monilla eri tekniikoilla toteutettuja teoksia, joissa juhlistetaan kevään alkamista ja valon määrän lisääntymistä.

Näyttelyssä olevat taiteilijat: Aula Helena, Eino Haarala, Ulla Hoikka, Pertti Huhtala, Kati Kanto, Tommi Kangas, Tero Kivelä, Eija Lappalainen, Anne Nuutinen, Terttu Nissinen, Jouni Tuuliainen, Mari Riikonen, Arto Komulainen ja Helvi Kuoksa.

 

Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

 

Taidenäyttely Satumaista - Siivet, Heidi Rannisto-Jolma
Heidi Rannisto-Jolma: Satumaista - Siivet

16.11.−5.12.2020

Villa. Sekatekniikka. Tekstiili. Esineet. Rakentelu. Kokeilu. Valokuva. Maalaus. Paperi.

Kaikkea tätä oli näyttelyssä ”Satumaista – Siivet”. Mistä on elämän voima ja ilo tullut? Mikä on auttanut vastoinkäymisiä kohdatessa? Luova työ, taidetyö, käsityö, kohtaaminen. Taide on elämää, elämä on taidetta. Jos johonkin genreen haluaisin tekemiseni sijoittaa, niin olkoon se ITE – itse tehty elämä.

Kertoa elämästä - rakkaudesta, perheestä, saduista ja tarinoista, juurista ja ystävistä - hauskalla tavalla, luovasti ja ilon kautta on tavoitteeni. Toki vakavia asioitakin on. Valoa ei ole ilman varjoa.

 

Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

 

Valokuvanäyttely Rinnakkaiset - Tuulikki Korhonen ja Tarja Paldanius
Tuulikki Korhonen ja Tarja Paldanius:
Rinnakkaiset

29.9 - 18.10.2020

Rinnakkaiset-valokuvanäyttely koostuu pääasiassa luovista luontokuvista. Oululaiset valokuvaajat Tarja Paldanius ja Tuulikki Korhonen alkoivat tietoisesti kehittämään luovan kuvan ilmaisua, joka lähenee kuvataiteita. Tämä taitekohta oli vuonna 2015, jolloin he havahtuivat huomaamaan, kuinka monilla eri tavoilla luonnon voi nähdä, kokea ja ilmaista. Molemmilla on myös kuvataiteilijan tausta. Jo vuosien ajan he ovat kulkeneet rinnakkain, mutta kädenjälki on ollut omanlaisensa niin kuvataiteessa kuin valokuvauksessakin. Sielunmaisemat kuvastuvat kuvissa erilaisena, olivatpa kuvat ICM-kuvia tai monivalotuksia. Valokuvat haastavat katsojaa löytämään luonnon uudella tavalla. 

 

Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

Valokuvanäyttely Alaston Totuus - Edward Weston, Brett Weston, Cole Weston, Kim Weston, Zach Weston
Alaston totuus - 4 sukupolvea Westoneita

18.11 - 14.12.2019

Valokuvaaja Edward Westonin ja hänen jälkeläistensä Brett, Cole, Kim ja Zach Westonin teosten yhteisnäyttely. Näyttelyn mahdollisti taidevalokuvien keräilijä Kirmo Wilén, jonka kokoelmasta teokset ovat.

 

 

Edward Weston (1886–1958) on parhaiten tunnettu huolella sommitelluista ja  suurella terävyysalueella otetuista luonnonmuoto-, maisema- ja alastonkuvistaan.  Yhtenä tunnetuimmista aiheista ovat olleet paprikat ja helmiveneet. 

Brett Westonin (1911–1993)  tunnetuimpiin kuviin kuuluu surrealistiseen tyyliin otetut mustavalkokuvat. Cole Weston (1919 – 2003) omisti elämänsä valokuvaukselle ja teatterille, mutta myös isänsä taiteen vedostamiselle. Cole oli urallaan yksi valokuvaushistorian uraauurtavista värivalokuvaajista.

Kim Weston (s. 1953) on tunnettu “Fine art nude”-kuvistaan. Hän jatkoi isänsä kanssa Edward Westonin kuvien vedostamista ja toimi setänsä Brettin assistenttina. Kim asuu ja työskentelee isoisänsä Wild Cat Canyon -talossa Kaliforniassa. Zach Weston (s. 1990) jatkaa isoisoisänsä valokuvaajaperinnettä. Hän  keskittynyt alastonkuvaukseen, maisemakuvaukseen ja abstraktien muotojen esittämiseen.

Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

 

Taidenäyttely Erilaiset Huoneet - Kuvataideyhdistys Maahiset
Kuvataideyhdistys Maahiset ry:
Erilaiset Huoneet

1.6 - 7.6.2020

 

Kuvataideyhdistys Maahiset Ry on toiminut Rovaniemellä ja sen ympäristössä jo nelisenkymmentä vuotta. Maahiset on aktiivinen toimija Rovaniemen alueen kuvataidekentässä, ja pitää aktiivisesti näyttelyitä ja kursseja sekä järjestää taidematkoja. Yhdistykseen kuuluu noin 70 jäsentä, joiden käyttämien taiteen tekniikoiden repertuaari on hyvin laaja.

 

Erilaiset huoneet

Maahisten Erilaiset huoneet -näyttelyssä hyödynnettiin Villa Vinkkelin erilaisia huonetiloja ja tasoja. Näyttely koostettiin siten, että eri huoneissa pääsi tutustumaan Maahisten taiteilijoiden monipuoliseen osaamiseen.

 

Maahisten teema toimintavuodelle 2020 on kierrätys. Villa Vinkkelissä nähtiinkin arktisesta ympäristöstä innoituksensa saaneita kestävällä ja vastuullisella tavalla tehtyjä teoksia, jotka ponnistavat vanhasta uutta luoden.

Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

Taidenäyttely Paco Dolce - Pikku Makeaa, Hilkka Liikkanen
Hilkka Liikkanen:
Paco Dolce - Pikkumakeaa

30.9.2019 - 19.10.2019

Hilkka Liikkasen maalausten malleina ovat pienet, kirpputoreilta kerätyt posliiniesineet.

Posliinikoristeet tulivat Ranskassa muotiin rokokoon aikakaudella Kiinan kaupan myötä 1700-luvulla. Tuolloin posliiniesineiden aiheina olivat usein paimenromantiikka sekä hovielämän vapaa-aika hienoine pukuineen ja soittimineen. Uusklassismin sekä realismin aikakaudella esineet menivät pääosin pois muodista, mutta palasivat jälleen 1800-luvun lopulla keski- ja pohjoiseurooppalaisten piironkien koristeiksi. Tänä päivänä koriste-esineiden viesti vieraannuttaa ja on aika kaukana reaalitodellisuudesta. Liikkasen oli ihan pakko maalaamalla yrittää selvittää, mistä tässä ilmiössä on kysymys.

Näyttelyn kaikki teokset ovat öljyvärimaalauksia. Tehosteina niihin on käytetty pitsiliinaa sekä epoxi-liimaa korostamaan romanttista ja hieman naiviakin tunnelmaa.

Katso lisätietoa näyttelystä tästä

 

 

 

Studio & Galleria Villa Vinkkeli muuttuu Rovaniemi-viikolla taiteilijoiden täyttämäksi ateljeeksi

Taidetta Kotikulmilla Villa Vinkkelissä

Rovaniemi‐viikon aikana 2.‐8.9. Studio&Galleria Villa Vinkkeli muuttui eloisaksi taiteilijoiden täyttämäksi ateljeeksi, jossa vieraat voivat tulla viihtymään ja seuraamaan taiteen tekemistä. Mukana oli 12 taiteilijaa, jotka kukin työskentelivät eri tekniikoilla. Galleriaan ja puutarhaan oli myös ripustettu kaikkien taiteilijoiden yhteisnäyttely Taidetta Kotikulmilla Rovaniemi-viikon ajaksi.

Lisää tietoa näyttelystä ja tapahtumasta täällä.

Kesäkeitto

Villa Vinkkeli täynnä taiteilijoita

Rovaniemi-viikon aikana 3.-9.9. valokuvastudio Villa Vinkkeli muuttui aktiiviseksi taiteilijoiden täyttämäksi galleriaksi.

Villa Vinkkelissä Rovaniemi-viikon aikana työskentelivät: 

Laura Haapamäki, Maritta Jänkälä, Ritva Heiskanen, Ritva Kuusisto, Asko Ilmari Heinonen, Ulla Hoikka, Eila Puhakka, Kikka Yli-Penttilä, Asko Luosujärvi, Terttu Nissinen ja Kaisa Sirén.

 

Pisteenä i:n päällä oli talossa työskentelevien taiteilijoiden yhteisnäyttely Kesäkeitto, joka oli ripustettu varta vasten Rovaniemi-viikolle. Paikalla olevien taiteilijoiden lisäksi nähtävillä oli abstrakteja maalauksia Maija Vanhatapiolta, veistoksia Risto Immoselta ja keramiikkaa Anu Pentikiltä.

Villa Vinkkelissä oli myös asetelmavalokuvauksen demonstraatio, studio valmiina kaverikuvien ottoa varten ja opastusta korvakorujen tekemiseen.

Kesäkeitto - Talo täynnä taiteilijoita
Uni - Usva - Uskallus

Villa Vinkkelin ensimmäinen näyttely oli Kaisa Sirénin Uni - Usva - Uskallus, Villa Vinkkelin valokuvastudion yksivuotisjuhlanäyttely. Näyttelyssä abstrakteja valokuvia arktisista mielenmaisemista. 

Lisää näyttelyssä olevia kuvia löytyy täältä

Valokuvanäyttely Uni - Usva - Uskallus, Kaisa Sirén
bottom of page