top of page

Marja ja Lasse Tuominen: Susia ja Sattumia

4.10.2021 - 24.10.2021

susien ilta.jpg

Marja Tuominen: Susien ilta

Marja Tuominen on tehnyt susiaiheiset työnsä öljyväreillä, vesiväreillä ja kollaaseina. Lasse Tuomisen minimaalisesti editoidut valokuvat ovat enimmäkseen lähikuvia luonnosta, mutta mukana on myös maisemia.

 

Susien ilta 

Marja Tuominen syntyi Laviassa 1943 ja on kasvatustieteen tohtori. Hän opiskeli Turussa ensin matemaattisia aineita ja päätyi opettajaksi Lappiin. Kittilässä hän innostui kokeilemaan maalausta, ja siitä alkoi harrastus, joka on jatkunut vuosia. Marja opiskeli kuvantekoa lukuisilla kursseilla esimerkiksi Sven Grönvallin, Pekka Syrjän, Aulikki Nukalan, Matti Mikkolan, Irene Krohnin ja aivan viimeksi Pekka Syväniemen opissa. Marja on myös opettanut taidepiirejä kansalaisopistoissa ja lasten kuvataideleireillä sekä kuvaamataitoa peruskoulun yläasteella. Viime vuosina hän on tehnyt pääasiassa akvarelleja.

 

Marja päätyi maalaamaan susia useista syistä. Jo puolen vuosisadan ajan Tuomisilla on ollut porokoiria, jotka muistuttavat pientä sutta niin ulkonäöltään kuin käyttäytymiseltään. Marja onkin jo kauan piirtänyt ja maalannut kuvia noista suden näköisistä olennoista.

 

Toisaalta hän on pohtinut susimyyttejä. Miksi tuo kaunis alkuperäisen luontomme edustaja leimataan julmaksi raatelijaksi, joka syö pieniä lapsia ja isoäitejä? Sehän vain pyydystää ja syö ruokaansa, mikä koostuu pääasiassa hirvieläimistä, jäniksistä ja myyristä.

 

Kerran televisiossa ollut kuva metsästäjistä ja kuolleesta sudesta herätti Marjan puolustamaan susia ja ottamaan niistä oppia. Susilaumat huolehtivat yhdessä pienokaisistaan, hankkivat ruokansa yhdessä ja alfapari elää toisilleen uskollisina elämänsä loppuun asti. Susien elämä käy esimerkiksi meille, jotka ylevästi puhumme yhteisöllisyydestä ja luotettavuudesta.

 

Marjan kuvat syntyivät aluksi sattumalta, kun hän esimerkiksi hahmotti uudelleen satukirjan suden. Kuvillaan hän pyrki oikeuttamaan susien elämän metsissämme, osoittamaan, että  niillä on oma lokeronsa luonnossamme. Kaiken lisäksi ne olivat täällä ennen meitä ja kenties meillä olisi jotain opittavaa niiltä.

 

Näyttelyn vakavasta aiheesta huolimatta Marja on tehnyt kuvat huumorilla ja lämmöllä, pilke silmäkulmassa. Kenties susisadut voi kuvittaa uudelleen Marjan maalauksilla? Se jääköön katsojan päätettäväksi.
 

 

Kulje luonnoissa avoimin silmin

Lasse Tuominen syntyi Turussa 1944 ja on koulutukseltaan biologi. Opiskelu Turun Yliopistossa toi Lassen Kevolle ja sieltä Ylitornion Meltosjärvelle.

 

Hänellä on pienestä pitäen ollut kaksi kiinnostuksen kohdetta ylitse muiden, luonto ja puutarhanhoito. Pienenä Lasse viihtyi hyvin yksikseenkin luonnossa ja teki havaintoja kaikesta mahdollisesta. Puutarhan hoitoon häntä johdatteli isoisä, timpuri, seppä ja ennen muuta kauppapuutarhuri.

 

Lasse on harrastanut myös valokuvausta kouluvuosista lähtien. Viime vuosien aikana kuvauskohteiksi ovat tulleet entistä enemmän pienet yksityiskohdat, jotka usein jäävät tavalliselta kulkijalta näkemättä.

 

Jokainen, joka kantaa kameraa joutuu tilanteisiin, jossa oletetaan, että tallennat tapahtumia. Mutta valokuvaaja myös etsii kohteita, jotka kiinnostavat häntä ja sitten kuvaa ne.

 

Luonto on monimuotoinen kokonaisuus joka ulottuu suurista monisatavuotiaista metsän puista niiden juuristoon, jopa siihen, miten puut kommunikoivat keskenään juuristonsa avulla. Lasse on viime vuosina kiinnostunut entistä enemmän siitä, mitä näiden ääripäiden välillä on. Vaikka se on periaatteessa paljain silmin nähtävissä, se jää useimmilta huomaamatta.

 

Kamera on oivallinen väline rajata tästä suuresta kokonaisuudesta esiin yksityiskohtia, jotka ovat tuiki tavallisia, mutta tuiki tärkeitä osia luonnonnosta. Lassen mielestä parasta on se, että kokonaisuudesta löytää monenlaisia yksityiskohtia, jotka ovat paitsi mielenkiintoisia myös kauniita.

 

Aukioloajat:
Ti - Pe klo 11-17
La - Su 12 - 16

 

Vapaa pääsy!

Tervetuloa myös avajaisiin 4.10 klo 18

Taiteen takana 24.10

Tule kuuntelemaan kun Päivi Lundvall haastattelee Marja ja Lasse Tuomista teosten taustoista. Lue lisää.

jäkäläpåå 3.jpg

Lasse Tuominen: Jäkäläpää

pariskunta 2.jpg

Marja ja Lasse Tuominen

bottom of page